
Pentru mâncat gustos, autentic, fără aditivi, ieftin și cu – încă – gustul acela al copilăriei noastre, am ales să călătoresc în țări non-UE, mai exact pentru experiența culesului de măsline. Departe de drumurile comerciale și industrializate ale Uniunii Europene, culesul măslinelor în Bosnia și Herțegovina este în sine o aventură. În această țară, deși mai puțin cunoscută pentru producția de măsline decât vecinele sale din Balcani, te bucuri de un proces tradițional, respectat și păstrat cu grijă, oferindu-ți nu doar o legătură cu natura, dar și o oportunitate de a gusta ulei de măsline proaspăt, nefiltrat, fără aditivi.
În Bosnia și Herțegovina, perioada culesului este un adevărat ritual, care adună familiile și comunitățile laolaltă, totul sfârșindu-se cu o chermeză faină din produsele locale. Spre deosebire de Croația sau Grecia, unde mulți producători au trecut la procese mecanizate pentru a răspunde cererii mari de pe piața europeană, aici vei observa tehnici tradiționale. Localnicii încă folosesc mâinile sau obiecte gen greble speciale pentru a culege măslinele de pe ramuri și apoi le sortează cu grijă.
Este o activitate aproape meditativă, care îți oferă posibilitatea să te conectezi cu pământul și să simți parfumul autentic al măslinelor proaspăt culese. În acest proces de culegere, totul devine ca o clacă la nivel extins, pentru că, evident, oamenii se încing la povești, râsete, uneori certuri, și totul se lasă musai cu o masă improvizată mâncată împreună.
🌿 Procesul de obținere a uleiului este realizat cu prese tradiționale, care asigură că produsul final păstrează toate aromele și beneficiile nutriționale ale măslinelor. Spre deosebire de uleiurile din țările UE, unde reglementările și piața impun adesea aditivi pentru stabilitate și uniformitate, uleiul de măsline din Bosnia și Herțegovina este nealterat. În fiecare an, în octombrie – noiembrie, când e anotimpul de culegere, merg să îmi fac stocul fie din Croația, fie din Bosnia, să îmi ajungă până cel puțin în vară. Brandurile mele preferate sunt Brachia din Croația și Luca Olive Oil din Herțegovina.
La acest tip de activități de culegere în livada de măslini, vei asista la culegere, presare, iar imediat după presare, vei avea ocazia să încerci uleiul direct din presă, amestecat cu o felie de pâine de casă. Este o experiență pe care o simți cu toate simțurile, iar gustul rămâne cu tine mult timp după ce ai plecat. Dar atenție, oricât de romantat pare acest proces – ca și culesul de vie – ambele sunt exact ca în filmele siropoase de pe net care ne încântă. Cei care dețin aceste livezi/business-uri beneficiază de un marketing solid în urma evenimentelor, și, mai mult, scutesc costurile cu forța de muncă. Gândiți-vă că aveți de cules o livadă întreagă de meri sau pruni în grădina voastră; dacă o transformi într-o experiență de cules pentru niște pasionați amatori vs. muncitori plătiți, iese „moca” și cu distracție 😊. Cam așa e și cu această experiență turistică de culegere în livada de măslini: nu doar te bucuri de ea, dar contribui și la dezvoltarea business-ului altora.
🫒 După cules și presare, urmează poate cea mai așteptată parte a experienței: masa din livadă. Gazdele din Herțegovina sunt renumite pentru ospitalitatea lor, sunt ca noi, ardelenii, că nu există om să-ți treacă pragul fără să-l servești cu o țuică sau o mâncare. Au și ei „rakia” lor, făcută tot din prune, pere, smochine, rodii și ce mai au prin grădină. Așadar, fiind balcanici, suntem foarte asemănători culinar. Uleiul proaspăt de măsline este servit alături de brânzeturi de casă, măsline marinate, legume proaspăt culese și pâine coaptă în cuptorul de lut.
Aici, simplitatea ingredientelor și respectul pentru natură sunt cele care dau farmec fiecărui preparat. Totul este local, fără conservanți și aditivi – un adevărat festin pentru gurmanzi! Nu vei găsi meniuri sofisticate, dar te vei bucura de combinații autentice care pun în valoare fiecare aromă.
În comparație cu alte destinații de cules de măsline din Europa, Bosnia și Herțegovina oferă o experiență mai rustică și mai autentică, unde accentul este pus pe calitate și simplitate. Pe măsură ce vei explora această experiență de neuitat, vei descoperi și bogăția peisajelor locale – dealuri pline de viță-de-vie, livezi cu măslini care par să fi fost acolo de o eternitate și apusuri care transformă fiecare clipă într-un tablou viu. Nu mai zic de spiritualitatea de aici, care îți invadează fiecare por.
Culesul măslinelor în Herțegovina este o invitație la a redescoperi gustul naturii pure și la a simți ritmul pământului. Dacă ești în căutarea unei experiențe autentice, care îmbină tradiția, natura și gastronomia locală, această destinație va deveni, cu siguranță, un loc special în inima ta, cum a devenit și pentru mine.
